Història

Un comerç olotí iniciat el 1834

La història d’aquest establiment comença el 1834. Té dues façanes, una al carrer de Francesc Serra i Ginesta i l’altra al carrer de Ferrarons; per tant, la botiga té doble entrada i es comunica d’un carrer a l’altre, que són paral·lels i comencen tots dos a la plaça Major, al centre de la ciutat. La façana més vella és la del carrer de Ferrarons i al rètol existent damunt dels aparadors i la porta es llegeix «Casa Baldiret. Alpargatería. Fundada el año 1834».

És la referència, el punt de partida, que acredita l’antiguitat de la casa de comerç que, en els primers temps, regeix el cadiraire Sebastià Palou. La seva filla Margarida es va casar amb Agustí Quintana, que ja exerceix com a espardenyer. Els seus successors continuen l’ofici i el negoci, el milloren i l’amplien tot adaptant-lo als avenços, les modes i les necessitats dels temps canviants. Actualment,

Can Baldiret és regit per les germanes Magdalena i Assumpció Quintana i Reixach, que han dedicat tota la vida a atendre la nombrosa clientela i procuren complaure-la sempre amb les màximes atencions possibles, tot donant els consells i les orientacions derivades de la seva llarga experiència professional. Van viure de prop, al costat dels seus pares, com es va anar transformant la botiga, que durant la postguerra iniciada el 1939 encara va tenir ben actiu un taller de confecció de calçat, especialment d’espardenyes de betes. Conserven encara estris i eines utilitzats en la fabricació del calçat que era una especialitat de la casa.

Cal Baldiret és un dels establiments més antics d’Olot. Ha anat evolucionant amb el pas del temps, però no ha renunciat als seus orígens i, per això, s’ha tingut una cura especial per respectar un tipus de botiga que evoca un pretèrit cada vegada més llunyà i és, per a molta gent, com un petit tresor zelosament guardat que causa d’admiració i sorpresa. Per a calçar-se bé tenen de tot: des d’espardenyes a sabates per mudar, passant per botes, sabatilles, xiruques, sandàlies, botes de pluja i altres diversos tipus de calçat còmode i d’última moda, sigui per a canalla, home i dona.

El bon tracte, l’atenció personalitzada i el màxim servei són característiques vinculades des de sempre a Can Baldiret. La seva llarga trajectòria ha fet que per la botiga hi hagin passat diverses generacions familiars, que hi han trobat sempre allò que més els ha convingut. Can Baldiret és, des de fa molts anys, la «botiga de tota la vida» que es manté en plena activitat i amb l’esforç que s’exigeix en els temps actuals es va encaminant positivament cap a nous reptes, cap a noves sortides i actualitzacions que han de consolidar les bones perspectives de continuïtat que té per endavant.